Het Deugdenspel
 
Virtues Project

Achtergrond Deugdenkaarten

Waar komt het idee voor deugdenkaarten vandaan?
Het Deugdenspel en de andere kaartsensets zijn geïnspireerd op het Deugdenproject(TM) dat is opgericht door Linda Kavelin-Popov, Dan Popov en John Kavelin uit Canada. Het bestaat al sinds 1991 en heeft inmiddels z’n weg gevonden naar 95 landen. In 1994 is het door de Verenigde Naties uitgeroepen als beste opvoedprogramma ooit, geschikt voor alle culturen en religies. Intussen heeft het vele toepassingen gekregen, ook voor volwassenen.

Kijk voor meer informatie op www.deugdenproject.nl en www.virtuesproject.com

Is er behoefte aan zoiets als opvoeden met deugden?
Er is veel aandacht voor gedragsproblemen en ontwikkelingsstoornissen. Achter druk, verlegen, aggressief of ongehoorzaam gedrag van kinderen gaan bijna altijd goede karaktereigenschappen schuil. Door deugden zoals geduld, vriendelijkheid en doelgerichtheid te benoemen en te stimuleren, ontstaat écht contact met een kind. Het zal zich gezien en erkend voelen en deugden ontwikkelen zoals (zelf)vertrouwen, verantwoordelijkheid en veerkracht.

Hoe werkt opvoeden/onderwijzen met deugden dan?
Via deze website reiken we je ideëen en inspiratie aan. We hopen dat onze website je zo aanspreekt, dat je nieuwsgierig wordt naar meer, zoals andere uitgaven van Uitgeverij ACT on Virtues en deugdencursussen van het Deugdenproject.

Zijn deugden hetzelfde als normen en waarden?
Deugden zijn universeel en multicultureel. Ze spreken mensen over de hele wereld aan, ongeacht hun levensovertuinging, geloof, ras of achtergrond. Normen en waarden zijn vaak land- of cultuurgebonden. Deugden zou je de wortels en de stam van een boom kunnen noemen; normen en waarden de kroon.

Voor wie zijn de deugdenkaarten interessant?
Ze worden gebruikt door kinderen, ouders en professionals zoals onderwijsgevenden, begeleiders, therapeuten en (kinder)coaches. Bovendien door volwassenen die meer inzicht willen krijgen in gedrag en hun deugden willen bijschaven.

Wat levert het gebruik van deugdenkaarten op?
Kennis en ervaring met de deugden leiden tot (meer) inzicht, rust, begrip, erkenning en ontspanning in onderlinge contacten. De vreugde van benoemen van deugden en horen welke deugden je inzet, heeft een positief effect op iemands welzijn en welslagen. Het heeft ook een uitermate positief effect op contacten en sfeer in een groep.