Het Deugdenspel
 

Vreugde

Deugd Vreugde.jpg

 
dansende koeien bij de deugdenkaart vreugde.jpg

Een begin maken met de deugd van de maand

Met een grapjesdag als eerste dag van de maand, is de deugd Vreugde meteen wakker gemaakt bij iedereen. Lees de deugdenkaart en bespreek de verschillende zinnen.

Je kunt in een gesprek ook vragen maken van de zinnen:

  • wanneer of hoe maak jij plezier?
  • waar kijk jij naar uit?
  • waar geniet je van?

Ik geniet erg van dansende koeien in de wei!

 
goed-nieuws-krant-deugd-vreugde

Waar word jij blij van?

Collage of schilderij

Pak een stapel tijdschriften met gekleurde plaatjes en bekijk samen waar je blij van wordt. Knip, scheur en plak een mooi moodboard van afbeeldingen, kleuren, mensen, letters, enzovoort, waar je blij van wordt. Of maak een schilderij van een herinnering waar je blij van wordt.

Vreugde krant

Verdeel de groep in tweetallen en laat de duo's elkaar interviewen met de deugdenkaartvragen. Je kunt de interviews verzamelen en bundelen als een vreugdekrant, met nieuws waar iedereen blij van wordt.

Ga op zoek in nieuwsbronnen naar vrolijk nieuws, bijvoorbeeld over de koeien die na een lange winter weer voor het eerst in de wei mogen. En, denk je eraan om de deugdenkaart Vreugde erbij te plaatsen!?

 

Tijd voor een vreugdedansje!

 
9789000325009_download.jpg

Meneertje blij

Uit de meneertjes en mevrouwtjes serie is dit wel een heel mooi boekje in de maand van de deugd Vreugde.

In eenvoudige taal wordt duidelijk gemaakt, dat vreugde iets is om te delen. Jouw vrolijkheid kan iemands sombere dag wat lichter maken.
Lees samen en geniet met volle teugen.

 
vreugde synoniemen.jpg

Taallesje: welke synoniemen ken je voor vreugde?

Voor wat oudere kinderen kan het leuk zijn om synoniemen van het woord 'Vreugde' op te zoeken. Wat zijn de (nuance) verschillen. Welk woord gebruik jij als je over vreugde praat of denkt? En welke woorden ken je in de Engelse taal? In het Duits, Frans?

Genoegen: aardigheid, behagen, bevrediging, blijdschap, gading, gein, geneugte, genot, heerlijkheid, ingenomenheid, jeu, jolijt, leut, leute, lol, lust, plezier, pret, schik, sjeu, tevredenheid, vermaak, voldoening, vreugde, vrolijkheid, welbehagen, welgevallen

Plezier: aardigheid, amusement, behagen, blijdschap, divertissement, gein, genoegen, genot, jeu, jolijt, jool, leut, leute, lol, lust, pret, schik, sjeu, vermaak, verpozing, verstrooiing, vertier, vreugde, vrolijkheid, welbehagen, welgevallen

Lust: aardigheid, behagen, genoegen, genot, jolijt, leut, liefhebberij, lol, opgewektheid, plezier, pret, schik, verrukking, vreugde, vrolijkheid, welbehagen

Genot: behagen, geneugte, genieting, genoegen, gerief, heerlijkheid, lust, plezier, schik, verrukking, voldoening, vreugde, welbehagen, wellust

Blijdschap: blijmoedigheid, genoegen, opgetogenheid, plezier, verheugenis, vreugd, vreugde, vrolijkheid

Pret: genoegen, jolijt, jool, leut, leute, lol, plezier, vreugd, vreugde, vrolijkheid

Zegen: benedictie, geluk, heil, voorspoed, vreugde, weldaad

Zon: blijdschap, vreugde, vrolijkheid

 
Symbool bij de deugd vreugde

Symbolen voor vreugde en geluk

Welk symbolen passen bij 'Vreugde'? De zon? Duimen omhoog? Een lieveheersbeestje? Een klavertje 4? Teken, knip of plak jouw symbool en schrijf er een affirmatie (positieve zin) bij, of een zin van de deugdenkaart die je wilt onthouden, om je eraan te herinneren meer vreugde in je leven te ervaren.

 
deugd vreugde verhaal.jpg

De kruik die stuk was

Een verhaal met een moraal:

Een waterdrager moet elke dag voor zijn meester naar de rivier om water te halen. Aan weerszijden van zijn lichaam hing een kruik aan een houten juk.
De ene kruik was zo goed als nieuw, puntgaaf en zonder lek, de andere kruik was oud en gebarsten en hij verloor permanent water.
Bij thuiskomst blijkt de helft van deze kruik soms al leeg te zijn en dat deed de oude kruik veel verdriet. Op een dag kan hij het niet meer voor zich houden en zegt  tegen de waterdrager: "meester ik schaam me zo"
"Maar waarom dan toch?" vraagt de waterdrager.
"Omdat ik niet in de schaduw van de andere kruik kan staan, hij levert dagelijks de volle inhoud water af, terwijl ik onderweg steeds water verlies."
"O, maar dat wist ik al lang," antwoordt de waterdrager, "en toch heb ik je al die tijd graag willen gebruiken. Zijn die mooie bloemen langs de weg je dan niet opgevallen? Ze groeien alleen maar aan jouw kant. Enige tijd geleden heb ik daar zaad uitgestrooid, jij hebt ze elke dag begoten en nu kan ik steeds een prachtig boeket plukken voor mijn heer."
Een tijdje komt er geen antwoord van de gebarsten kruik, zo heeft hij het nog nooit bekeken. Hij heeft die bloemen wel zien groeien, maar dat zijn meester hem bewust in dienst heeft gehouden en dat hij hem ondanks alle gebreken toch kan gebruiken, dat was nog nooit in hem opgekomen.

(bron: www.heinpragt.com)

Lees het verhaal samen.
Welke deugden komen er voor in dit verhaal?

Hoe kun je de deugd VREUGDE in dit verhaal herkennen?

Zijn er mensen of dingen in je leven die jou vreugde geven, zonder dat ze dat weten?

Zou je ze dat kunnen laten weten? Hoe?

Kan het zijn dat jij vreugde brengt in iemands leven, zonder dat je je daar bewust van bent?

Maak een illustratie bij dit verhaal, met potlood, krijt of verf.
Hoe kun je er met kleuren voor zorgen dat er vreugde van af straalt?

Maak een stripverhaal met maximaal 10 strips van dit verhaal.

Deel de tekening of strip met ons op Facebook, dat zouden wij erg leuk vinden!

 

 

Vreugde voor jong en ouder met Deugdenbingo!

Deugdenbingo.jpg

De kinderen maken twee bingokaarten door op een vierkant blaadje negen vakjes te maken (zie de rechterfoto) en in ieder vakje een deugd uit Het Deugdenspel op te schrijven.

Vervolgens kiezen ze twee deugden uit waarover ze een tekening mogen maken (zie de linkerfoto). Deze kaartjes worden ingezameld en tijdens het spel beurtelings getrokken. De kinderen kunnen damschijven, steentjes of rozijntjes plaatsen op hun bingokaart, tot iemand 'BINGO' heeft: wie de kaart het eerst vol heeft, heeft gewonnen! Op deze manier kun je de bingokaarten vaker gebruiken. Kruisjes zetten kan natuurlijk ook.

Verbinding & participatie in het kader van Burgerschap!

Deugdenbingo is een leuk spel om bijvoorbeeld te spelen met bewoners in het lokale woonzorgcentrum of bij dagbesteding. De ouderen kunnen samen met de kinderen stil staan bij de betekenis van de deugden en tips geven voor de tekeningen.

In Nieuwleusen is bij OBS de Tweemaster het spel Deugdenbingo ontwikkeld en gespeeld onder leiding van moeder & deugdenbegeleider Eline Ruinemans. De bingo werd er door kinderen uit groep 5 gespeeld  met mensen met niet aangeboren hersenletsel die dagbesteding volgen. 

Bedankt voor jullie vreugdevolle bijdrage Eline en OBS de Tweemaster!

 
rugzak_2_1.jpg

Visualisatie: deugden plukken

Rita De Brandt uit Belgie stuurde ons deze prachtige visualisatie toe. Ze schreef erbij 'Kwestie van eens iets terug te doen….'. Dankje Rita, dat doet ons goed! We wensen iedereen die deze visualisatie gaat doen, THUIS (met een kleine aanpassing) of in de KLAS veel vreugde!

Je kunt de pdf hieronder openen en printen.

 

Deze website is een service van Uitgeverij ACT on Virtues. Op de webpagina klantenservice informeren we je over ons privacybeleid: www.actonvirtues.nl