Het Deugdenspel
 

Lessuggesties bij de deugd Zelfvertrouwen

zelfvetrouwen.jpg

 

Zelfvertrouwen en innerlijk kompas

Bij het Deugdenproject draait het om het ontwikkelen van zelfvertrouwen en een krachtig, innerlijk kompas. Met het Deugdenspel heb je 52 karaktereigenschappen in een doosje om kinderen te helpen hun innerlijke krachten te ontdekken. Ze dragen alle 52, stuk voor stuk, bij aan het zelfvertrouwen van je kind(eren).

Lees de kaarten samen, bespreek de deugden samen (vooral hoe en wanneer jullie een deugd al toepassen, want dat geeft zelfvertrouwen!) en kijk bij de praktische tips op deze site.

 
Zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen, bewust van je talenten

Wat is het fijn om er bij kinderen aan te helpen bouwen. Wat is het fijn om het bij kinderen te zien groeien. Zelfvertrouwen wordt vaak genoemd als een van de belangrijkste thema's in de opvoeding.

Hoe kun je als opvoeder kinderen helpen bij het ontwikkelen van zelfvertrouwen? 

Wat bouwt zelfvertrouwen op? 

 • Karaktereigenschappen (met deugden) benoemen → dit geeft het kind zicht op wie hij is en wie hij kan zijn.
 • Duidelijke grenzen stellen   → dit geeft het kind richting, rust en veiligheid, die een gezonde ontwikkeling mogelijk maken.
 • Gelegenheid bieden het goed te maken (deugden te oefenen) → kinderen leren verantwoordelijkheid te nemen / consequenties te ervaren van gedrag en mogelijke schuld- of schaamtegevoelens om te zetten in iets positiefs.
 • Inzet, inspanning, gedane moeite bevestigen → het kind voelt zich gezien.

 Wat breekt zelfvertrouwen af? 

 • Beschamen, uitschelden of slaan.
 • Overbeschermen (door het voor je kind op te nemen of op te lossen ont-neem het de kans een deugd te ontwikkelen).
 • Straffen die geen opvoedende waarde hebben.
 • Het niet zien of negeren van inzet of gedane moeite.
 • Het ontbreken van duidelijke grenzen.

 

 
Zelfvertouwen: pinguins verborgen talent.jpg

Prentenboeken

Voor jonge kinderen zijn er enorm veel (prenten) boeken die gaan over nieuwe dingen leren, ergens goed in zijn, angst voor het onbekende.

Kinderen herkennen de situaties in een boek vaak meteen en dit biedt veel mogelijkheden tot gesprekjes en creatieve verwerkingen.

Hieronder een aantal suggesties, er zijn er zoveel meer te vinden... Google maar eens op internet en kijk in de bibliotheek/ boekenkast.

 •  pinguins verborgen talent- Alex Latimer
 • YoYo Ik kan het best- Marie Francine Hebert
 • Kikker is kikker- Max Velthuijs
 • ...
 

Kikker is kikker

 

Harrie Jekkers - Ik hou van mij

Dit liedje komt uit een voorstelling van Harrie Jekkers voor volwassenen, maar kinderen begrijpen ook heel goed de boodschap.

Bij het begin van het lied hoor je de mensen in de zaal al een beetje lachen, het is niet gebruikelijk om dit zo over jezelf te zeggen.....we zijn het niet zo gewend. 

Harrie Jekkers heeft ook voor kinderen veel liedjes geschreven.

 

Ik hou van mij

 

Vol vertrouwen

 

Peptalk

Je kind aanmoedigen als het iets nieuws gaat proberen, helpen met de voorbereiding en tips geven, fijn als een kind zich gesteund voelt.....

 

Peptalk

 

Meer uit jezelf halen op je eigen manier

 

Junior songfestival

 

Geloven in jezelf - the Wiz

 
eigenwijsjes.jpg

Eigenwijsjes , kinderkwaliteitenspel

Er zijn veel materialen ontwikkeld om kinderen inzicht te geven in hun talenten. 

EIgenwijsjes zijn kaartjes die je kunt gebruiken om een situatie te bespreken, of om kinderen spontaan iets te laten vertellen over zichzelf. Er is een website die suggesties voor gebruik beschrijft: www.dubbelzes.nl

 Ook het kinderkwaliteitenspel biedt veel mogelijkheden. 

 

Kan ik het al?

Wat kunnen kinderen al zelf? Waarbij hebben ze nog hulp nodig? Wanneer kun je vertrouwen dat een kind iets al zelf kan? Wanneer is het nodig om als opvoeder nog verantwoordelijkheid te nemen en grenzen te stellen? Wat is wijsheid?

Leuk om over na te denken en samen te bespreken. Ook welke andere deugden - behalve zelfvertrouwen, verantwoordelijkheid en vertrouwen - bij het al dan niet 'zelf kunnen en mogen' een rol spelen. 

 
 

Filpje voor jongeren, 3 tips om je zelfvertrouwen te ontwikkelen

Deze website is een service van Uitgeverij ACT on Virtues. Op de webpagina klantenservice informeren we je over ons privacybeleid: www.actonvirtues.nl