Het Deugdenspel
 

Lessuggesties bij de deugd Verdraagzaamheid

Verdraagzaamheid.jpg

 
verdraagzaamheid

Verdraagzaamheid

'Als je verdraagzaam bent, accepteer je onderlinge verschillen.
Je verwacht niet van anderen dat zij op precies dezelfde manier als jij denken en spreken en zich op dezelfde manier gedragen. Je hebt geen vooroordelen, want je weet dat iedereen gevoelens, behoeften, hoop en dromen heeft. Verdraagzaamheid betekent ook dat je geduldig en flexiebel accepteert dat dingen niet altijd zijn zoals jij wilt. Je bent vergevingsgezind als iemand een fout maakt. Verdraagzaamheid houdt niet in dat je je passief opstelt en iemand toestaat om je te kwetsen. Als dat gebeurt, dien je juist assertief te zijn.'

Uit: Het deugdenboek voor het onderwijs' door Linda Kavelin-Popov

De deugd verdraagzaamheid is o.a. verbonden met de deugden respect, inzicht, rekening houden met, geduld, flexibiliteit.

Lees met de kinderen de kaart van het deugdenspel en sta stil bij elke afzonderlijke zin.

  • Wat betekent het? 
  • Hoe ziet het toepassen van de deugd eruit? 
  • Hoe pas je het toe in jouw leven?

Kijk bij de algemene tips om te lezen hoe je de kaarten kunt bespreken.

 

Verlanglijstje.....

sinterklaas.JPG

 

Ik verdraag moeilijkheden... Ik zet het van me af

 

Bert en Ernie

Bert en Ernie gaan kamperen.
In de tent is het anders dan in de eigen slaapkamer.

De geluiden zijn anders, het bed voelt anders...
Bert en Ernie gaan er allebei op hun eigen manier mee om.
Kijk samen naar het filmpje en bespreek wat er gebeurt. 
Hebben jullie zelf wel eens gekampeerd? Of gelogeerd?

Hoe was dat?

 
mevrouw beer meneer haas.jpg

Prentenboek

Meneer Haas en Mevrouw Beer

Meneer Haas bewoont een groot huis en besluit om de bovenverdieping te verhuren. Mevrouw Beer heeft wel interesse. Meneer Haas had eigenlijk een kleinere bewoner in gedachten, maar hij besluit het te proberen. Meneer Haas is heel erg netjes, terwijl mevrouw Beer er haar gemak van neemt en er vrolijk op los leeft. Dat kan natuurlijk niet goed gaan. Mevrouw Beer vindt Haas maar saai en meneer Haas echtert zich aan de rommel van mevrouw Beer.

Op een dag geeft mevrouw Beer een feestje voor haar berenvrienden. Meneer Haas klopt bij haar aan om erover te klagen. Maar mevrouw Beer trekt hem naar binnen en hij danst heel de avond met haar.

De volgende dag beseft meneer Haas dat een beetje rommel soms moet mogen, wanneer je het samen zo gezellig hebt. En mevrouw Beer wil best opruimen met meneer Haas.

Door Frauke Weldin & Christa Kempter bij Uitgeverij De Vier Windstreken

 
Mr. Stink een mooi boek over o.a. verdraagzaamheid

Mr Stink

Meneer Stink van David Walliams. Chloe is zowat het eenzaamste meisje op de wereld. Tot ze Meneer Stink leert kennen, een zwerver die altijd met zijn hond op een bankje zit. Hij stinkt wel een beetje, maar hij is de allereerste die aardig voor haar is. Als Meneer Stink onderdak zoekt, beslist ze dan ook hem thuis in het tuinschuurtje te verstoppen. Maar Chloe komt erachter dat geheimen tot problemen kunnen leiden. En wat geheimen betreft... Meneer Stink blijkt er heel wat met zich mee te dragen...

Een grappig verhaal met een geurtje eraan, voor lezers vanaf 8 jaar

Door David Walliams & Quentin Blake
Uitgeverij Clavis
ISBN 9789044818451

 

7 biljoen mensen

 

Anders dan anders

 

Man bijt hond

 
kracht van 8 in combinatie met deugden.jpg

De kracht van acht

KRACHT VAN 8 KAARTSPEL

Het Kracht van 8 Kaartspel bestaat uit 42 kaarten met positieve uitspraken als “Ik durf eerlijk te zijn” en “Iedereen hoort erbij”. Op elke kaart staat een vrolijke tekening die de uitspraak kracht bijzet. Met het kaartspel kunnen 8 coöperatieve gezelschapsspellen gespeeld worden. Bijvoorbeeld een vorm van Memory en een coöperatief Kwartetspel, maar ook spellen waarbij kinderen elkaar complimentjes geven met behulp van de kaarten. Het spel is geschikt voor kinderen van 4 t/m 12 jaar en is dus voor alle 8 groepen van de basisschool bruikbaar.

Het spel kan gebruikt worden in de klas, in of los van het project De Kracht van 8. Ook bijvoorbeeld thuis, bij opa en oma of in begeleiding/therapie/naschoolse opvang zorgt het spel voor veel plezier. Speel “kettingen van kracht” met de hele klas, of het reactiespel “krachtig-wis-en-waarachtig” met het hele gezin. Ook kunnen kinderen een “krachtkaartje” trekken en kan een getrokken kaartje een begin zijn van een groepsgesprek.

In alle 8 spelvormen spelen de kinderen niet tégen, maar mét elkaar. Door de coöperatieve spelvormen leren de kinderen samenwerken, overleggen en creatief denken. Het feit dat niemand afvalt of wordt bekritiseerd, heeft een positief effect op de sfeer in de groep en de ontwikkeling van eigenwaarde en zelfwaardering. Eigenschappen of kenmerken van kinderen die buiten het spel misschien als negatief worden bestempeld, kunnen in het spel een kwaliteit zijn. Het feit dat iedereen anders is, krijgt een positieve betekenis. In het samenwerken met anderen ervaren kinderen dat het belangrijk is wie ze zijn ómdat ze zijn wie ze zijn.

 

 
Mr Finney.jpg

Mr Finney

Mr Finney heeft een website met tips en ideeën om met kinderen te filosoferen.

Zie www.mrfinney.nl/home.aspx

Laurentien van Oranje en Sieb Posthuma hopen ook dat Mr Finney en de wereld op zijn kop bijdraagt aan het bewustzijn onder kinderen dat de aarde ook van hen is, en dat het stellen van onbevangen, eerlijke vragen belangrijk is bij het vinden van oplossingen.

 

Vooroordelen

 

Omgaan met verschillen

 

Verschillen op school

Deze website is een service van Uitgeverij ACT on Virtues. Op de webpagina klantenservice informeren we je over ons privacybeleid: www.actonvirtues.nl