Het Deugdenspel
 

Geduld

Geduld.jpg

 
Geduld hoe doe jij dat?

Geduldig zijn: hoe doe jij dat?

Om de betekenis van de deugd geduld te verhelderen kun je beginnen met een vraaggesprekje aan de hand van de deugdenkaart en onderstaande vragen:

 • Wanneer heb je geduld getoond?
 • Wanneer ben/was je ongeduldig?
 • Wanneer is het gemakkelijker om geduld te hebben? Wanneer moeilijk?
 • Ken je iemand die veel geduld heeft? En iemand die weinig geduld heeft?
 • Wat voor gevoel geeft het, om geen geduld te hebben?
 • Wat voor gevoel geeft het, om wel geduld te hebben?
 • Hoe voelt het als iemand geduld met jou heeft?
 • Hoe voelt het als iemand geen geduld met jou heeft?
 • Waarbij kun je geduld gebruiken deze week?
 • Hoe kun je geduld oefenen?
 • Welke andere deugden kunnen helpen om geduld te oefenen /je geduld te verbeteren?

Vertel wanneer je geduld bij je kind(eren) hebt opgemerkt. Deel ook ervaringen met (on)geduld van jezelf. 

 

Piggeldy & Frederick

Hieronder staat een Duits filmpje, toch maakt het heel duidelijk, ook voor Nederlandstalige kinderen, dat het soms even duurt voordat je je antwoord krijgt.

 

Wat is geduhuld?

 
omdenken geduld.jpg

Ongeduld

Ongeduld is een emotie die loskomt als je graag al in de toekomst zou willen zijn. Je wilt iets bereiken, of je wilt iets heel graag hebben, maar er moet nog even op worden gewacht. Dit gevoel kan worden verzacht met geduld en dankbaarheid voor wat je nu al hebt(bereikt).

 

 

Kikker is ongeduldig

Kikker en Rat zijn aan het vissen bij de rivier. Maar het duurt zo lang voor er een vis bijt! Kikker is veel te ongeduldig om zo lang stil te zitten. Hij loopt steeds het water in en jaagt zo de vissen weg. Maar opeens voelt hij een ruk aan zijn hengel. Hij heeft beet!

 

 

Kikker is ongeduldig

 
geduld hebben.jpg

Boeken met geduld

Kijk en beleef - Geduld hebben

Maarten wil weg, nu! Hij wil naar tante Nettie want daar is een nest babypoesjes. Maarten mag er eentje uitzoeken! Maar mama is nog bezig. Maarten moet wachten... Als Maarten een zwart poesje met witte vlekjes heeft uitgezocht, wil hij het meteen meenemen, naar huis. Maar dat kan niet. Maarten moet weer... wachten!

 

 

 

 

 


 

 
hertje ongeduldig.jpg

Hertje ongeduldig

Hertje ongeduldig

Prachtig prentenboek met mooie tekeningen in sfeervolle pastelkleuren. Het verhaal met thema's als vriendschap, geduld en opgroeien spreekt tot de verbeelding.

 
patience.jpg

Thuis aandacht hebben voor geduld

De mate van kunnen omgaan met uitgestelde aandacht wordt onder meer bepaald door de manier van opvoeden van de ouders. Waar vroeger kinderen netjes moesten wachten totdat ze iets konden zeggen tegen hun ouders (mama praat nu even met papa) is het nu vaak zo dat alles moet wijken wanneer het kind aandacht wil.

Zonder meer doen ouders dit uit liefde voor hun kind en de intentie is dan ook erg positief. Bedenk je echter wat de impliciete boodschap is van dit goedbedoelde gedrag. Het kind leert dat wanneer het aandacht wil, dit ook altijd krijgt. Hieruit vandaan geredeneerd is het niet verwonderlijk dat, wanneer het kind dit verwacht en het niet krijgt, het gaat zoeken naar manieren om toch die aandacht te krijgen.

Je kunt je kind helpen oefenen in geduld. Stel als voorwaarde, wanneer het kind bijvoorbeeld een spelletje met je wil spelen, dat je een kwartiertje doet wat het kind wil, vervolgens verzoek je het kind om dan een kwartiertje te doen wat jij graag wilt doen. Ga ook niet altijd meteen in op de vraag van het kind, maar verzoek het kind om ergens op een later tijdstip mee terug te komen. Begin met oefeningen zoals deze, op een moment dat je zelf uitgerust bent. Dit om te voorkomen dat je snel geneigd bent om toe te geven aan de wensen van het kind. Het kind leert hiermee dat niet alles om hem of haar draait. Een les die later op school en in het volwassen leven goed van pas kan komen.

Bron: http://www.hoogbegaafd.com/oefenen-met-uitgestelde-aandacht/

 

 

Wie heeft het meeste geduld?

 

Wie wacht op wie?

 

Effe wachten......

Deze website is een service van Uitgeverij ACT on Virtues. Op de webpagina klantenservice informeren we je over ons privacybeleid: www.actonvirtues.nl