Het Deugdenspel
 

Matigheid

Matigheid.jpg

 

Een begin maken met de deugd matigheid

Lees met de kinderen de kaart 'Matigheid' van het Deugdenspel, de Deugdenvriendjes of de 100 Kleurrijke Deugden Inzichtkaarten (afhankelijk van de leeftijd). Bespreek de punten die er op staan en gebruik de reflectievragen:

 • Wat gaat je makkelijk af?
 • Wat vind je lastig?
 • Hoe heb je wel eens matigheid gezien? Of laten zien?
 • Hoe gaan jullie in je klas, groep, gezin, samen met de deugd matigheid om?

Bedenk samen deugden die bij de deugd matigheid passen. Bijvoorbeeld eenvoud, tevredenheid, zelfbeheersing of respect. Vraag om voorbeelden die verduidelijken wat die deugden met elkaar te maken hebben. De kinderen leren op die manier om verbanden tussen deugden te herkennen. En om deugden in balans in te zetten.

 
Deugdenboek voor het onderwijs.jpg

Deugdenboek voor het onderwijs

In Het Deugdenboek voor het Onderwijs worden 52 deugden beschreven. Het idee was om daarmee elke week een deugd te kunnen aanpakken, maar misschien is dat wat veel? Dan kun je matigheid inzetten, en bijvoorbeeld eens in de twee weken, of eens per maand een nieuwe deugd introduceren. Op die manier zorg je ervoor dat het leuk blijft. De kinderen kijken naar de nieuwe deugd uit, en vragen er om: 'Wanneer gaan we weer een deugd doen?'

 

Hoe breng je matigheid in de praktijk als...

Hier kun je, afhankelijk van de leeftijd, zelf vragen voor bedenken.

 • je stapelgek op iemand bent, en de hele dag wel met hem/haar zou willen chatten?
 • je de koekjestrommel opendoet en hij blijkt vol te zitten met de lekkerste koekjes van de wereld?
 • je ongemerkt steeds later op blijft omdat je wilt lezen, spelen, maar je bent slaperig de volgende ochtend?
 • het je opvalt dat je veel tijd besteedt aan computerspelletjes en je vrienden steeds minder vaak ziet?
 • je veel zakgeld besteedt aan snoep?
 • je heel veel praat, zodat anderen bijna niet aan het woord komen?

Nadat je zo wat vragen hebt gesteld, kun je de kinderen zelf vragen laten bedenken.

 
Hoe leer je kinderen sparen?

Matigheid en spaarzaamheid

Waar geef jij je geld aan uit? Waar spaar jij voor?  Een leuke webpagina om op te kijken ter voorbereiding van dit thema is www.thuisinonderwijs.nl

Hoe leer je kinderen sparen? Mogen ze zakgeld uitgeven aan snoep? Kijk hiervoor eens op de website van het Nibud of Ouders online.

 
tijdsbesteding

Waar besteed je je tijd aan?

Er is zo maar weer een uur voorbij. Waar besteed jij je tijd aan?

Laat kinderen een collage maken (knippen, plakken, tekenen) waar ze hun tijd aan besteden. Wat doen ze het liefst? Wat doen ze minder graag? Waar komen ze bijna niet aan toe? Wat zouden ze willen schrappen? Waar zouden ze meer tijd aan willen besteden (of waar zouden ze beter meer tijd aan kunnen besteden?)

 
goudlokje-en-de-drie-beren

Een verhaal voor peuters

'Goudlokje en de drie beren', het bekende Britse sprookje over het meisje dat van de pap eet, gaat ook over de deugd matigheid:

Er waren eens drie beren die gezellig in een eigen huis woonden, midden in een groot bos. De ene was een klein beertje, de andere was een middelmatig grote beer en de derde was een reusachtig grote beer. Zij hadden elk hun eigen papbord: een klein bord voor de kleine beer, een middelmatig groot bord voor de middelmatig grote beer en een groot bord voor de reusachtig grote beer.

En elk van hen had zijn eigen stoel: een kleine stoel voor de kleine beer, een middelmatig grote stoel voor de middelmatig grote beer en een grote stoel voor de reusachtig grote beer. Zij hadden ook elk hun eigen bed: een klein bedje voor de kleine beer, een middelmatig groot bed voor de middelmatig grote beer en een groot bed voor de reusachtig grote beer.

Lees meer.

Of toon het filmpje, hieronder:

 

Goudlokje en de drie beren

 
1334692555_Loejse-Kaart-Geniet-Nooit-Met-Mate-11.jpg

Spreuken

Bedenk spreuken over matigheid en hang of plak ze op, zodat je aan de deugd herinnert wordt:

 • Genoeg is genoeg
 • Niet te heet, niet te koud
 • Precies genoeg/goed
 • Drink met mate
 • Niet te langzaam, niet te vlug
 • Geniet nooit met mate (Loesje)

Deze website is een service van Uitgeverij ACT on Virtues. Op de webpagina klantenservice informeren we je over ons privacybeleid: www.actonvirtues.nl