Het Deugdenspel
 

Vertrouwen

Vertrouwen.jpg

 

Een begin maken met de deugd van de week

Lees met de kaart 'Vertrouwen' van het Deugdenspel (De Deugdenvriendjes of 100 Kleurrijke Deugden Inzichtkaarten). Bespreek de punten die er op staan en gebruik daarbij de reflectievragen:

 • Wat gaat je makkelijk af?
 • Wat vind je lastig?
 • Wat betekent: ik vertrouw op mezelf?
 • Hoe weet je of je iets of iemand anders kunt vertrouwen? Wanneer niet?
 • Hoe gaan jullie in je klas, groep, gezin, samen met de deugd vertrouwen om?
 • Vertrouwen heeft te maken met omgaan met onzekerheden. Vertel over een keer dat je het moeilijk vond erop te vertrouwen wat alles goed zou komen.
 • Waar kun je op vertrouwen bij goede vrienden?
 • Hoe voelt het als iemand je vertrouwen heeft beschadigt? Wat kun je doen als dit je telkens gebeurt?

Bedenk samen deugden die bij de deugd vertrouwen passen. Geduld bijvoorbeeld. En eerlijkheid. Doorzettingsvermogen. Maar ook betrouwbaarheid en geloofwaardigheid Vraag om voorbeelden die verduidelijken wat die deugden met elkaar te maken hebben. Je keert op die manier om verbanden tussen deugden te herkennen. En om deugden in balans in te zetten.

 

Waarom zou je vertrouwen in praktijk brengen?

Over vertrouwen praten

Bespreek met elkaar wat vertrouwen betekent en waarom vertrouwen belangrijk is.

Als je geen vertrouwen hebt, denk je dat je overal controle over moet uitoefenen omdat je bang bent dat het anders niet goedkomt. Je maakt je zorgen over wat anderen doen (en niet doen) en over zaken die buiten je controle vallen. Als je andere mensen vertrouwt kun je je concentreren op wat jij wilt doen, en wat jouw verantwoordelijkheden zijn.

Jezelf vertrouwen is een belangrijk onderdeel van opgroeien. In plaats van je zorgen te maken over elke fout, doe je je bet en vertrouw je erop dat dat volstaat.

Vertrouwen betekent ook naar je gevoel luisteren en je intuitie volgen. We kennen allemaal het gevoel, dat je van te voren eigenlijk al wel wist of voelde dat iets wel of niet goed zat. Je vertrouwde tegen beter weten in. Hoe meer positieve ervaringen je opdoet met het kunnen vertrouwen van je intuitie, des te beter dat gaat.

Negatieve ervaringen met vertrouwen kunnen je vertrouwen beschadigen. Het kan lang duren voordat je vertrouwen weer is hersteld. Kijk voor jezelf wat het leermoment was. Wat heb je ervan geleerd?

Wanneer je iets hebt beloofd, vertrouwt een ander er op hij op je kan rekenen. Wanneer iemand zijn beloften niet nakomt, is het onverstandig hem te blijven vertrouwen. Het heeft pas zin om iemand te vertrouwen als hij ervoor heeft gekozen om betrouwbaar te zijn. Vertrouwen heeft dus ook te maken met verantwoordelijkheid.

 

Hoe breng je vertrouwen in de praktijk als...

Bespreek deze vragen, of bedenk zelf vragen:

 • Je bang bent dat je iets niet kunt?
 • Je bang bent dat je vriend of vriendin het uitmaakt? Of je bang bent dat hij/zij je niet leuk meer vindt of je niet trouw is?
 • Je voor het eerst met de trein, alleen op vakantie, ...  gaat?
 • Je zoon net z'n rijbewijs heeft gehaald en voor het eerst je auto leent?
 • Je iets leent of uitleent?
 • Je vader of moeder werkeloos is, of jijzelf je baan kwijt kunt raken?
 • Je iemand kent met een ernstige ziekte waarvan de afloop niet te voorspellen is?
 • Je je onzeker voelt omdat je niet zo goed bent in gymnastiek, het houden van een prestentatie, 'small-talk' op een feestje waar je weinig mensen kent, ...
 

Have a little faith in me

 
blinddoek.jpg

Oefenen in (blind) vertrouwen

Er zijn veel oefeningen om te leren vertrouwen. Op deze webpagina vind je een paar. Zorg voor voldoende blinddoeken, een geschikte fysiek veilige omgeving. Zeg dat jij er ook bent om de veiligheid te borgen.

 

 
index.jpg

Verhaal: het gewicht van vertrouwen

Een bakker kreeg boter van een boer. In ruil daarvoor kreeg de boer brood van de bakker. Na een tijdje viel het de bakker op dat de stukken boter van de boer steeds lichter werden. De boter zou steeds drie pond moeten wegen, maar het leek iedere keer minder te zijn. 

De bakker woog de boter op zijn weegschaal. Die gaf hem gelijk en hij klaagde zijn boterleverancier aan bij de rechter.
“Uw stukken boter zouden niet het vereiste gewicht hebben”, zei de rechter tegen de boer. “Dit stuk zou drie pond moeten wegen, maar het weegt veel minder.”

“Dat is uitgesloten, meneer de rechter”, zei de boer. “Ik heb het elke keer nagewogen.” “Misschien kloppen uw gewichten niet”, opperde de rechter. “Hoezo gewichten?” vroeg de boer stomverbaasd. “Ik heb helemaal geen gewichten. Die gebruik ik nooit.” “Maar waar weegt u dan mee als u geen gewichten heeft?”, vroeg de rechter.

“Heel eenvoudig”, zei de boer. “Ik krijg mijn brood van de bakker en hij krijgt boter van mij. Een brood weegt drie pond dus leg mijn boter links op de weegschaal en een brood rechts en zo weeg ik dat af.”

Wat is de moraal van dit verhaal?

 

Hoe leer je een cavia je te vertrouwen?

Deze website is een service van Uitgeverij ACT on Virtues. Op de webpagina klantenservice informeren we je over ons privacybeleid: www.actonvirtues.nl